Leto je za dverami a s ním aj plavková sezóna. Mnoho z nás sa snaží na toto obdobie pripraviť aj svoju postavu a trýzni telo v posilňovni a zdravým jedlom. To, že zdravé jedlo nechutí dobre je už dávno minulosťou.
Aby ste si udržali dobrú postavu a hlavne, aby ste boli zdraví a cítili sa dobre, potrebuje dve veci: pohyb a vyváženú stravu. Ak ste doteraz neboli zvyknutý ani na jedno, môže to byť ťažké, a keď už zvládnete jedno, neviete sa dostať k druhému. Choďte na to pomaly, to je základ. Nemali by ste tieto aktivity znechutiť už na začiatku.
Ako začať cvičiť?
Treba na to ísť postupne. Stanovte si cieľ, ale nie príliš nereálny a vzdialený. Najlepšie je stanoviť si malý ciel a postupovať pomaly a vytrvať. Vytvorte si plán a pravidelný režim, napríklad, že budete chodiť na prechádzky alebo behať aspoň dva tri krát do týždňa. Dôležité je vybrať si pohyb, ktorý vás bude baviť. Ak beh neznášate, tak jednoducho nebehajte a nájdite si inú aktivitu
Začnite zdravo jesť
Možno si hovoríte, že so stravou to predsa nebude také zlé, ale dajte si pozor. Návyky, najmä v jedle, nie je úplne jednoduché prekonať. Preto na to choďte rovnako, ako s cvičením – pomaly. Postupne do svojho jedálnička začleňujte zdravé potraviny. Skúste niektoré nahradiť zdravšou variantov a niektoré vynechať úplne.
U jedla aj cvičenia platí, aby ste si našli to, čo máte radi, inak sa môže stať, že zdravý životný štýl sami sebe znechutíte.
3 rýchle a zdravé recepty na večeru
Večera je pre mnohých dôležitým jedlom, najmä v prípade, že cez deň nestíhate plnohodnotný obed alebo jednoducho nie ste zvyknutý jesť veľa cez deň. Večera by mala byť vyvážená a mala by vám poskytnúť dostatok živín.
Losos so zeleninou
Rýchle a zdravé jedlo vykúzlite aj s pár ingredienciami.
Potrebujete:
- filet z lososa
- cesnak
- olivový olej
- soľ
- najemno nakrájaná bazalka
- rajčiny na plátky
- korenie
Postup:
Rozotrite cesnak so soľou na pastu a zmiešajte s olejom. Ak pripravujete viac porcií, pomôže vám s prípravou aj kuchynský robot. Filety osoľte, položte kožou dolu na pečiaci papier a potrite pastou z cesnaku a oleja. Navrch dajte bazalku a nakoniec rajčiny. Pečte asi 12 minút. Podávať môžete so zeleninou alebo kuskusom.
Rukolový šalát s kozím syrom a granátovým jablkom
Šaláty sú skvelou formou, ako do seba dostať zeleninu a potrebné živiny. Navyše sú veľmi rýchle na prípravu.
Potrebujete:
- rukola
- granátové jablko
- avokádo
- kozí syr
- oriešky
Dresing:
- med
- dijonská horčica
- olivový olej
- soľ
Postup:
Avokádo nakrájajte na kocky, granátové jablko umyte a vydlabte guľôčky. Spolu s rukolou dajte všetko do misky. Dresing pripravíte jednoducho tak, že všetky ingrediencie zamiešate a šalát ním prelejete. Nakoniec do šalátu nadrobte kúsky kozieho syra a pridajte oriešky podľa vlastného výberu.
Pikantná mrkvová polievka so zázvorom
Zázvor je potravina, ktorá pomáha nášmu metabolizmu, preto sa mu nevyhýbajte. Do polievok ho kľudne použite.
Potrebujete:
- zväzok mrkvy
- 1l vody
- kokosové mlieko
- čerstvý zázvor
- cibuľa
- cesnak
- koriander
- chilli omáčka
Postup:
V hrnci rozohrejte olej a osmažte najemno nakrájanú cibuľu. Pridajte cesnak a zázvor nakrájaný na plátky. Nechajte chvíľku osmažiť a pridajte mrkvu. Nechajte chvíľu osmažiť a zalejte vodou. Po asi 20 minútach dochuťte koriandrom, chilli omáčkou a kokosovým mliekom. Následne prelejte do kuchynského robota a všetko rozmixujte. Ozdobiť môžete čerstvou chili papričkou.
Nezabúdajte na to, že večerať by ste nemali príliš neskoro, ideálne 2-3 hodiny pred spaním. Myslite na bielkoviny a vo večeri ich majte dostatok. Určite si nájdete cestu k zdravému jedlu a životu. Všetko chce čas, preto aj vy postupujte pomaly a po malých krôčikoch. Len tak docielite toho, že vytrváte.